кадри Петелавтор: Община Варна ще остане оградена с решетки с табели Влизането

...
кадри Петелавтор: Община Варна ще остане оградена с решетки с табели Влизането
Коментари Харесай

Половин година и 270 хил. лева не стигат! Община Варна си остава без стълбище за неопределено време

кадри " Петел "

създател: 

Община Варна ще остане оградена с решетки с табели „ Влизането неразрешено “ за незнайно време и идната година. Това научи „ Петел “ от кметския пресцентър. На поставения въпрос какво става с ремонта, който стартира още през юни, получихме ето този отговор:

„ Изпълнението на контракт с предмет " Извършване на настоящ и спешен ремонт на формалното стълбище на постройката на Община Варна и прилежащи площи към постройката " стартира след правене на предварителни количествено-стойностна сметка - на база експертно мнение и външен оглед, защото не бе открита планова документи и метод на осъществяване на стълбите, построени през 70-те години.

По време на ремонтните действия бе открито, че липсва построена бетонова основа под стъпалата. Това наложи разработване на нови елементи и спомагателни СМР, като изработка  и монтаж на армировка, изработка на кофраж, доставка и полагане на бетон, изработка на тактилни линии от мрамор, замяна, ремонт и монтаж на пилони, доставка и полагане на настилка от тротоарни плочи.

В тази връзка срокът за ремонт по контракта, който бе до 31.12.2021 година, ще бъде продължен. Първоначално плануваните средства са 201 778, 56 лева, които ще бъдат увеличени с непредвидените действия, остойностни в размер до сумата от 66 316 лева “

Казано по-простичко – половин година и над 250 000 лв. не стигат на компанията, която общината си е избрала, с цел да ремонтира стълбите. Пълният парадокс на тази констатация става най-ясен, в случай че просто се запитаме: Какво би било, в случай че обектът беше частен?

Но отговорът на общинския пресцентър разкрива и доста по-тежки недостатъци в работа на община Варна. Първо, по какъв начин е избрана прогнозната стойност на ремонта, откакто „ специалистът “, дал мнение, не е видял даже плановата документи на стълбите?

Второ, по какъв начин по този начин община Варна е изгубила чертежите на личното си стълбище?

Така или другояче, работа по обекта е почнала и… неизвестно по кое време компанията е решила в стила на занаятчия плочкаджия, че „ то по този начин, както го мислихме, няма да стане “. Затова желае още пари, като по този начин сметката на общината става съвсем 270 хиляди лв.. Да уточним, в случай че има неразбарли - това не са пари на кмета или на общинските съветници, това са наши пари.

Само за съпоставяне – знаете ли какъв брой са средствата в бюджета на община Варна за обществени помощи на най-закъсалите варненци за цяла година? 200 000 лв.!

Тук въпросите към общината свършват и стартират тези, които са към държавните контролни органи. Първият, несъмнено, е към КПКОНПИ и прокуратурата, които си направиха шумна реклама, че ще громят корупцията във Варна по случай, в който няма заплатен и един лев. Близо е до мозъка, че откакто няма нанесена щета на бюджета на Варна, санкции и да има, няма да са кой знае какви. Защо не ревизират този ремонт, сметката за който излиза над четвърт милион?

Другата институция, която би трябвало да изясни бездействието си, е РДНСК, която очевидно е дала позволение работата да почне „ на сляпо “, както признават от самата община. Какво значи да се позволи строителство, когато проектите на обекта ги няма?

Естествено, кметът на Варна Иван Портних е главният човек, който би трябвало да дава отговори за това, което се случва с парите на варненци. Само че не е ясно има ли изобщо смисъл той да бъде питан за каквото и да е. По-скоро това си е губене на време, тъй като обясненията и обещанията на тъкмо този кмет имат все по-малка стойност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР